A családállításról

Home / A családállításról

Hellinger családállítás módszere mai szemmel

Milyen helyzetekben segíthet a családállítás

Az eredetileg Bert Hellinger nevével fémjelzett módszer ma már nem csak azokban a problémákban lehet segítségedre, melyekre néhány évtizeddel ezelőtt használták. A gyakorlati tapasztalatokra építve és a kor igényeihez igazodva hatalmas fejlődésen ment keresztül a családállítás módszertana. Néhány téma, amivel eljöhetsz családállításra:

  • párkapcsolati problémák és kérdések – Ha nem jön össze a párkapcsolat. Vagy van, de valami nem jól működik. Ha rendszeresen ugyanaz a helyzet ismétlődik.  Ha szeretnéd rendbe tenni. Ha döntés előtt állsz. Ha döntöttél, de döcögős a hogyan tovább.
  • szülő-gyerek viszony rendezése, baráti és munkahelyi konfliktusok – Rendezetlen a viszonyod valamelyik szülőddel. Felnőttként is olyan helyzetekben találod magad, mint gyerekkorodban. Gyermekeddel való kapcsolatodban kellene kisimítani az ellentéteket. Gyermekednek szeretnél segíteni a nehézségeiben (amikor ő még tényleg gyerek). Kollégákkal, barátokkal, testvérrel nem tudsz zöld ágra vergődni…
  • gyermekvállalással kapcsolatos kérdések – Félsz a gyermekvállalástól. Szeretnél babát, de nem jön össze. Valamilyen rossz élményed van a szüléssel, születéssel kapcsolatban.
  • életviteli elakadások, lelki blokkok– Mindig ugyanaz történik, ismétlődik egy konfliktus vagy helyzet. Rendszeresen veszteség ér. Falakba ütközöl az életedben, és nem tudod, hogyan oldd meg. Nem tudod megvalósítani, amit eltervezel, akár a hivatás terén, akár más életterületen (nem jutsz a tanulmányok végére, nem tudod befejezni a feladatot).
  • visszatérő helyzetek, működési módok – Mindig kiveri a biztosítékot egy helyzet. Bizonyos szituációkban félsz, lefagysz vagy megfutamodsz. Nem tudod megfelelően kezelni ugyanazt a helyzetet, pedig szeretnéd már máshogy csinálni.  Újra és újra elakadsz egy adott kérdésben, problémában, kapcsolatban.
  • életstratégiai kérdések, döntési helyzetek – Munkahelyi vagy iskolaválasztás. Költözzél vagy ne, melyik lakás lenne megfelelő? Menjél vagy maradjál? Milyen hivatást válassz? Elbizonytalanodtál a céljaidban.
  • testi tünetek – Bizonyos testi tünetek, illetve azok hátterében álló lelki problémák zavarnak.
  • és még sok minden más…

Családállítás csoport vagy egyéni családállítás?

A családállítás kétféle módon történhet: csoportban vagy egyéni ülésen. Hatékonyságát tekintve nincs különbség, az állítás formájában van az eltérés a két lehetőség között.

  • Csoportban több résztvevő van jelen, egymás után kerül sorra minden témahozó állító kérdése. Az állítások során a jelenlévő csoporttagok kölcsönösen segítik egymást, képviselőként részt vesznek egymás állításában. A saját állításodat kívülről figyeled, a tudattalanodból, a saját lelked mélyéről felszínre kerülő folyamatokat itt mások mutatják meg Neked. Ez a forma a kölcsönösségre alapul (én segítek neked, te is segítesz nekem), feltétele természetesen a csoporttitok megtartása. A csoport időigénye hosszabb, általában 4-6-8 óra. Egyes témák feldolgozása könnyebb lehet vagy jobban megmutatkozhat a csoport segítségével.
  • Egyéni ülésen ketten vagyunk, az állításhoz itt papírlapokat, bábukat vagy egyéb eszközöket is használunk. Nincs jelen más képviselő, az állítás során a saját érzéseiddel dolgozunk. Ez a forma kb. 1,5 órát vesz igénybe. Ha olyan témád van, amit nem szeretnél megosztani másokkal, itt azt is el tudod mondani, és jobban tudunk igazodni a saját időbeosztásodhoz.

A családállítás menete

Néhány mondatban elmondod, hogy milyen problémával érkeztél. Ezt a részt interjúnak nevezzük, de ne ijedj meg, állításvezetőként kérdésekkel segítelek abban, hogy pontosítsuk a témádat és hogy mi a célod az állítással. A témádhoz illeszkedően a csoport tagjaiból képviselőket választunk, akik megjelenítik azokat a személyeket, fogalmakat vagy más elemeket, akik érintettek a kérdésedben.  A képviselők testi érzeteik, érzéseik és mozgáskésztetésük alapján felállnak a térben (e mozzanat alapján nevezte el Bert Hellinger a módszert “családfelállításnak”). Ezután sokféle úton haladhatunk tovább, mindig az adott kérdéshez, helyzethez leginkább illően, mindezt az állításvezető instrukciói alapján. Az állítás során dolgozhatunk oldómondatokkal, mozdulatokkal, a képviselők térbeli elhelyezkedésének módosításával és még sok különböző praktikával. Fontos, hogy a képviselők nem eljátsszák a kérdéshozó történetét, nem dolguk megoldani a problémát, ők “csupán” közvetítők,  és ez a szerepük az állítás végén megszűnik.

Ha egyéni ülésen dolgozunk, akkor csoporttagok helyett más eszközökkel jelenítjük meg a képviselt rendszerelemeket.

Hellinger családállításAz állítás során – a kérdéstől függően – feloldódhatnak lelki blokkok, megszűnhetnek elakadások, helyére kerülhetnek lelked mozaikdarabkái, megérkezhetsz oda, ahol már döntést tudsz hozni egy adott kérdésben vagy irányba állíthatod a lelkedet a saját utadon.

A családállítás megoldásorientált irányvonalát képviselem, az állítások során nem elsősorban a múltbeli történéseket fejtjük fel részletekbe menően, nem azon dolgozunk, hogy minél mélyebbre menjünk a miértekben. Célunk, hogy a családállítás módszerének és modern eszköztárának segítségével az elhozott kérdésedben elindulhass a megoldás irányába.

Csak addig haladunk, amennyit a Te lelked elbír, a megoldás lehetőségét viszed majd Magaddal. Ebben leszek segítségedre…

Hogyan működik a családállítás módszere, mi zajlik a “kulisszák mögött”

A módszer atyjának Bert Hellinger német terapeutát tartjuk. Hellinger több különböző eljárás (hipnoterápia, tranzakció-analízis, csoportdinamikai módszerek, stb.) alkalmazása során alakította ki saját módszerét, a családfelállítást. Felismerte, hogy az egyes emberekre a saját tapasztalatain és egyéni érzésein túl a családi rendszerében korábban előforduló érzések, történések, emlékek is hatnak. Hellinger megfigyelte és megfogalmazta, hogy létezik egyfajta szellemi “mező”, amelyben bizonyos törvények működnek. (Ezt az erőteret Rupert Sheldrake angol biológus, filozófus morfogenetikus mezőnek nevezi, ez a fogalom is használatos a családállítók körében).

A családi erőtérben, tudattalanban lévő tapasztalatok, lelki mintázatok, dinamikák jelen vannak az egyén tudattalanjában, ezek a mélyen rejlő információk előhívhatók és megjeleníthetők. A családállítási munka során a képviselők – átmenetileg, csak arra az időre – a kliens tudattalanjából hozott információkat, érzéseket jelenítik meg. A tanácsadó irányításával, az egyénhez és a problémához igazított családállítási eszközökkel, pl. oldómondatok, mozdulatok, stb. segítségével kerül sor az oldásra.

Ha szeretnél részt venni csoportos vagy egyéni családállításon, ha kérdésed van a módszerrel kapcsolatban, itt tudsz kapcsolatba lépni velem.

Ha kérdésed van, vagy jelentkezni szeretnél, ide megírhatod.

* kötelező mező